92/6/5
2:11 ع
به گزارش خبرنگار بینالملل برنا، دکتر رضا امیری مقدم، کارشناس مسایل خاورمیانه و عضو هیأت مذاکرهکننده ایران با آمریکا در موضوع عراق در گفتگو با این خبرگزاری به تشریح شرایط کنونی سوریه و حمله احتمالی آمریکا به این کشور پرداخت. مشروح این مصاحبه در ادامه آمده است:
1- در حالیکه روز به روز احتمال حمله نظامی آمریکا به سوریه بیشتر میشود و نشانههای آن آشکار تر و از طرفی دیگر روزنامههای انگلیسی اعلام کردند این حمله تا دو هفته دیگر صورت خواهد گرفت، آیا شما معتقدید اینها تبلیغات هستند و یا واقعا حملهای در کار خواهد بود؟
آمریکاییها به دلیل حمله یک جانبه به عراق و افغانستان شکست خوردند و این حملات هزینههای هنگفتی برای آمریکا در بر داشت، به طوریکه 4 هزار و 800 سرباز آمریکایی در حمله به عراق کشته و 15 هزار تن دیگر مجروح شدند که اکثر آنها معلولهای روانی هستند. بنابراین حیثیت آمریکا با این دو حمله از بین رفته است. از طرف دیگر برای حمله به سوریه، آمریکا باید قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل را کسب کند.
اینها جنجالهای تبلیغاتی هستند که آمریکا به بهانه آنها در صدد بدست آوردن قطعنامه و اجماع جهانی است.
این در حالی است که بعضی کشورهای منطقه از جمله چین و روسیه با حمله آمریکا به سوریه موافقت نمیکنند و حمله آمریکا به سوریه در حالی قطعی است که قطعنامه وجود داشته باشد و اگر آمریکا بتواند قطعنامه را بدست آورد باز هم حملهاش به سوریه زودرس نیست. این جنجالها فقط میتواند فشار و جنگ روانی علیه سوریه باشد.
با فرض اینکه آمریکا قطعنامه را بدست آورد چون کشورهای منطقه مخالف جنگ هستند، به تنهایی وارد جنگ نمیشود و با مشارکت کشورهای دیگر از جمله اسرائیل، انگلیس و ... با عنوان ناتو می آید.
2- به نظر شما واکنش روسیه نسبت به این حمله هشدار است، چگونه خواهد بود؟
روسیه مدعی شده است که حمله شیمیایی توسط معارضان سوری انجام گرفته است و دولت سوریه هیچ نقشی در این حمله نداشته است. با توجه به اینکه نیروی دریایی این کشور نقش حیاتی دارد، در حال حاضر در حالت آمادهباش به سر میبرند تا در صورت لزوم نیروهای خود را وارد مدیترانه کند.
بنابراین روسیه کار آمریکا را در حمایت از سوریه مشکل میکند و از سوی دیگر چین نیز با حفظ همین موضع، این مشکل را دوچندان میکند.
بنابراین حمله آمریکا به سوریه با وجود مخالفت روسیه و چین عواقب خطرناکی دارد.
3- به نظر شما عوامل انجام حملات شیمیایی در سوریه چه کسانی هستند؟
منطقاً دولت سوریه دست به این کار نمیزند، زیرا این کشور در حال حاضر با بحران دست و پنجه میکند. این کار نه تنها بحران را در سوریه کمتر نمیکند بلکه آن را افزایش میدهد و از سوی دیگر دولت سوریه میداند که دست به این کار بزند آمریکا به راحتی می تواند قطعنامه را از شورای امنیت سازمان ملل بگیرد. سوال دیگر این است که آیا معارضان از سلاحهای شیمیایی استفاده کردهاند؟ در این صورت یا معارضان خودشان این سلاحها را داشتند و یا گروههای فتنه مخالف دولت بشار اسد بودند که این سلاحها را در اختیار معارضان گذاشتند و حتی میتوان گفت افراد نفوذی در ارتش وجود دارند که کار اطلاعاتی انجام میدهند و با استفاده از سلاح شیمیایی در این حمله قصد بدنام کردن دولت سوریه را داشتند.
در هر حال این حمله شیمیایی طرحی بود که برای تحت فشار قرار دادن دولت سوریه و برای کمک به مخالفان سوری انجام گرفت.
4- در صورت حمله احتمالی آمریکا به سوریه، عواقب آن برای منطقه چیست؟
کشورهای منطقه مخالف این حمله هستند، این حمله باعث ناامنی در سوریه میشود و همچنین این ناامنی به کل منطقه سرایت میکند و از سوی دیگر به رشد گروههای افراطی، تکفیری و القاعده کمک میکند. بنابراین پیامدی جز ناامن کردن هر چه بیشتر منطقه ندارد.